Programförslag till SVT

I SVT:s strategier står det:

"SVT ska vara Sveriges bästa samarbetspartner för externa producenter, innehållsleverantörer och digitala tjänsteproducenter. SVT ska ge plats för för de bästa talangerna , både framtida, nya och etablerade".

SVT:s definition av programförslag

I SVT:s definition av programförslag ingår tre delar:

 • Programidé som beskriver innehållet i programmet.
 • Programbudget som beskriver kostander, personal och resurser samt eventuella rättigheter
 • Produktionsplan som beskriver hur projektet ska genomföras. Det bör innehålla förproduktion, produktion och postproduktion

Det finns inga givna mallar för hur materialet ska presenteras så länge informationen framgår tydligt.

Programförslag Drama

SVT Drama har en separat process för att ta emot programförslag.

Dramaserier är starkt efterfrågade av vår svenska publik och våra serier spelar en central roll i den nya on demand världen. Vårt utbud består av svenska och i huvudsak nordiska samproduktioner, i kombination med inköpta internationella serier.

På SVT Drama utvecklar vi framtidens serier tillsammans med våra bästa svenska upphovspersoner och produktionsbolag. Vårt mål är att alltid vara den bästa samarbetspartnern för den svenska film- och tv-branschen.

På SVT Drama strävar vi efter ett utbud som kombinerar det mera traditionella med förnyelse och mod, allt för att garantera ett starkt erbjudande till hela vår svenska publik.

I vårt uppdrag ingår att spegla hela Sverige.

Programförslag Drama

SVT Drama utvecklar och samproducerar TV-serier och långfilmer.

SVT:s TV-serier är i huvudsak samproduktioner, det vill säga att vi utvecklar och finansierar projekten tillsammans med ett produktionsbolag och andra internationella aktörer.

SVT Drama hanterar också SVT:s långfilmsuppdrag, vilket innebär att vi samproducerar med svenska produktionsbolag och köper visningsrätter i svenska och nordiska långfilmer.

Dessutom arbetar vi med Veckans Föreställning.

Vi utvecklar primärt mot målgrupp 25 och uppåt, och nu mot följande uppdrag:

Långa serier
Spänning/thriller 8 x 45 el. 60 min
Dramedy/Drama 8 x 45 el. 60 min

Mini-serier
Alla genrer 6 x 45 el. 60 min
Alla genrer 8 x 30 min

Julspecial
3 x 45 el. 60 min (eventuellt 4 x 45 min)

För att vi ska kunna ta ställning till ett förslag behöver vi en programbeskrivning. En programbeskrivning bör vara 1-5 sidor och ska innehålla:

 • Titel: Titel eller arbetstitel.
 • Format: Vad är det för format, dvs. är det en långserie, eller en mini-serie. Antal avsnitt och längd på avsnitten.
 • Genre: T.ex. drama, dramedy, krim, thriller, skräck, sci-fi.
 • Premiss: Vad handlar serien om (beskrivning av serien med ett par meningar, dvs. ”storyn”)?
 • Kort övergripande synopsis av seriens handling
 • Karaktärer: Beskriv mkt. kortfattat seriens huvudkaraktärer.
 • Referenser: Eventuella referenser som beskriver seriens tilltal och ton.
 • Upphovspersoner: Vilka står bakom serieförslaget, och vad ni har gjort tidigare. Glöm inte att lämna kontaktuppgifter.

Programförslag till SVT Drama (serier) skickas via formuläret Länk till annan webbplats.Vi tar endast emot programbeskrivningar digitalt.
Har du frågor så kontakta clarice.goulart(a)svt.se.

Vad händer med ditt förslag?
Alla förslag som kommer in registreras och läses av SVT Dramas manusredaktörer inom 4-6 veckor. Vi får in många förslag och har dessvärre ingen möjlighet att lämna feedback på nej-tackade förslag. Vi ansvarar ej för inskickat material. Allt material hanteras strikt konfidentiellt.


Programförslag Drama för Barn och unga

SVT har separata processer för programförslag för Drama för Barn och Unga

 

Programförslag för Drama för Barn och Julkalendrar

Om du har idéer kring dramaserier för barn mellan 3-12 år samt julkalendrar (målgrupp 5-100 år) hör av dig till Utvecklingsansvarig på SVT Barn i Stockholm, Helena Persson.

Skicka inte manus eller projektbeskrivningar utan stäm först av med Helena kring aktuell inriktning samt vilket material som behöver mejlas.

Programförslag för Drama för Unga

Om du har idéer kring dramaserier för unga mellan 16-29 år så maila dina kontaktuppgifter till malmointake@svt.se. Maila ej förslag.

Intakeprocess för denna målgrupp sker ca en gång om året, information om nästa omgång får du i automatiska mailsvaret från Malmö intake.

Programförslag Långfilm

SVT har en separat process för programförslag för Långfilm

Programförslag till SVT Drama (långfilm) skickas via formuläret Länk till annan webbplats..

Har du frågor så kontakta Charlotta Denward, eller via SVT växel +46 (0)8 784 00 00 (växeln kan koppla till alla mobiltelefoner).

Vi tar bara emot förslag från produktionsbolag/producent. För att vi ska kunna ta ställning till ett förslag behöver vi följande: Observera att allt inte behöver finnas med då du registrerar ditt projekt första gången!

 • Manus
 • Budget
 • Finansieringsplan: Styrkt och eller uppskattad finansiering.
 • Referenser: Lämna gärna referenser som beskriver stil och stämning.
 • Upphovspersoner: Vilka står bakom projekt, och vad ni har gjort tidigare. Glöm inte att lämna kontaktuppgifter.

Vad händer med ditt förslag?
Alla förslag som kommer in registreras och bedöms inom 4-6 veckor. Vi får in många förslag och har dessvärre ingen möjlighet att lämna feedback på nej-tackade förslag. Allt material hanteras strikt konfidentiellt.

Beslut fattas av SVT:s långfilmsgrupp, som sammanträder en gång per månad, och består av:

 • Katarina Krave Förhandlare långfilm
 • Anna Croneman Programchef Drama och långfilm
 • Safa Safiyari Kanalchef Barnkanalen/Barnfilmsansvarig
 • Agneta Perman Inköpare långfilm
 • Andra Lasmanis Projektledare Moving Sweden
 • Johanna Gårdare Programchef Barn
 • Charlotta Denward Projektledare/långfilm
 • Annica Nilsson Controller

Programförslag Dokumentär

SVT har ett omfattande dokumentärutbud och vi strävar efter hög kvalitet, unikt material och en bredd när det gäller berättelser och upphovsmän.

SVT sänder såväl svenska som utländska singeldokumentärer, granskande dokumentärer samt dokumentära serier och kortfilmer. Filmerna kan vara inköpta, producerade tillsammans med en extern producent, eller ibland producerade av SVT.

SVT:s stora dokumentärutbud spänner över allt från samhälle och kultur till sport och musik. Det gör att flera avdelningar inom SVT arbetar med dokumentärfilm. Avdelningen SVT Dokumentär har hand om den största delen av det dokumentära utbudet och finns representerade i Stockholm, Malmö och Umeå.

Om du är intresserad av att lämna ett programförslag kan du använda någon av nedanstående länkar: Pitchformulär: Singeldokumentärfilm Pitchformulär: K-Special

Välkommen till verkligheten!

Pitchformulär: dokumentär

Pitch Form: documentary Länk till annan webbplats.

Programförslag till K-special

K special är en del av SVTs kulturutbud och bjuder på berättelserna du inte kände till, porträtten du längtat efter och möten med konstnärer som överraskar, förför och provocerar. Passionerat och prisbelönt. Utmanande och underhållande. Sverige och världen

K special har som ambition att sända världens bästa kulturdokumentärerer. Vi söker starka berättelser med starka känslor, alltid med kulturen i centrum. Dokumentärerna ska vara fristående singlar på 58 minuter.

För ansökan krävs:

 • Projektbeskrivning
 • Finanseringsplan
 • Budget
 • Tidplan
 • CV